החוק למניעת הטרדה מינית והתקנות שנקבעו על חובות המעסיקים, למעשה מגדיר את חובות המעסיק בכל מה שקשור בגין תלונה להטרדה מינית במקום העבודה.
בראש ובראשונה, המעסיק נדרש לערוך בירור גם אם תלונה הוגשה בפניו, וגם אם הובא לידיעתו אירוע של הטרדה מינית במקום העבודה; זאת מבלי שהוגשה תלונה בפועל על-ידי מי מבין הצדדים לאירוע.
על-פי חוק, כל מקום עבודה ובו מעל 25 עובדים, הרי שמוטלת עליו החובה למנות ממונה שיהיה אחראי ואמון על הוראות החוק למניעת הטרדה מינית; בין היתר החובה לערוך תקנון שיהיה בולט וגדול מספיק על-מנת שכל העובדים והעובדות יוכלו לראות ולהבין את הוראות החוק למניעת הטרדה מינית. בנוסף, התקנון מבהיר באופן מוחלט את זהות האחראי או האחראית על הטרדה מינית ואת הכתובת לקבלת תלונות ובדיקתן.
מהו התהליך הנדרש בעת קבלת תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה?
כאשר מוגשת תלונה על הממונה לחוק הטרדה מינית במקום העבודה, עליו לערוך בירור לגביית עדויות.
האחראי יזמן את הנילון בפניו, ובנסיבות אלה, מן הרגע שהוגשה תלונה, עליו לגבות עדות מפורטת שחייבת להיות כתובה ומתועדת. עליו להטיח בנילון את התלונה שהוגשה ולגבות את הגרסה המפורטת של הנילון.
האם התרחשה הטרדה מינית? האם התקיימה או שמא מדובר באירוע שהוא בבחינת עבירת משמעת? או שמא לא התגבשו ראיות ומכאן שאפשר לגזור מסקנה שהאירוע שנבדק כלל לא התרחש?
יצוין שבכל ההיבטים הללו, הרי שמוטב יהיה להיוועץ עם עורך דין המתמחה בהטרדות מיניות במקום העבודה, ולבחון את אופן הפעולה הנכון ביותר.
שמירה על דיסקרטיות
במידה ואל מדריך זה הגעתם מתוך הרצון לערוך תהליך נכון לגביית העדויות וההתנהלות לאור תלונה שהתקבלה בגין הטרדה מינית במקום העבודה, הרי דעו שאתם מוכרחים לשמור על דיסקרטיות.
עליכם לוודא שהעובדים שנקראו לתת עדות, מבינים את המשמעות ואת הצורך לשמור בצורה קפדנית על פרטיות הצדדים.
הדיסקרטיות היא מכרעת, כל שכן כאשר מדובר בהליך פרטי סודי. ככל שהדבר ייוודע בפני רבים, הרי שעלולה לצאת שמועה שתהפוך ל'אמת' ותקבע את השקר.
עלינו לשמור על הבדיקה הזאת סטרילית ככל הניתן, ולנסות להבין אם האירוע התקיים.
כל פעולה שתפריע ליכולתנו לחקור לעומק את האמת ולהבין את העובדות מתוך רצון אמיתי לברר את הנושא, הרי שעלול לטרפד את התהליך.
כתיבת דו"ח סיכום ומסקנות
על הממונה על בדיקת הטרדות מיניות במקום העבודה לכתוב דו"ח סיכום ומסקנות.
על-פי החוק, ניתן לספק את הדו"ח הזה הן למתלונן והן לנילון, זאת במידה והם דורשים אותו.
הדו"ח בעצם מגולל את המסקנות שעלו לאחר שהתבררו בפני הממונה על הטרדות מיניות כל העובדות, ולאחר שנגבו כל העדויות.
אם הגיע לכדי מסקנה שהטרדה מינית התרחשה או לא, הרי שבנסיבות מורכבות אלו, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין ולבחון את הפן המשפטי במהרה.
יצוין שחשוב לגבש מסקנות אוביקטיות ולא מגמתיות. נזכור כי הממונה על הטרדות מיניות במקום העבודה הוא אורגן מתוך החברה, קרי הוא עלול לערוך דו"J מגמתי. דבר שכזה יחשוף את החברה להליך משפטי עתידי!
"אני עובד ועשו לי בירור לקוי על תלונה של הטרדה מינית במקום העבודה"
בקרב עובדים ועובדות שהתלוננו על הטרדה מינית במקום העבודה וחשים שהם קיבלו טיפול לקוי בנושא:
כאשר עולה חשד לכשלים או ליקויים שנפלו בהליך הבדיקה, חשוב שאותו עובד יהיה מלווה ע"י עורך דין כבר מתחילת הדרך וכך שאותו עורך דין יוכל לנהל ולתעד את הכשלים להביא אותם בפני בית הדין במסגרת הליך משפטי.
בית הדין לעבודה יבחן את הליך הבירור שנעשה במקרה הזה.
במקרה שיימצא שהחברה כשלה בבדיקה, היא תשלם פיצויים. אם נעשו כשלים, אם נערך או לא נערך הדו"ח הנדרש, ואם הנושא נידון בצורה מגמתית.