בשנים האחרונות התקשורת עוסקת רבות בנושא הטרדות מיניות, והנושא מוצף במסגרת פעילויות, מסגרות חינוכיות ועוד. אולם נראה שדווקא במקום העבודה, המקום בו אנו מבלים זמן רב יותר מהבית שלנו, לרבים קשה להתמודד עם הנושא.
ייתכן שזה מפאת החשש לפגיעה במקור הפרנסה, המבוכה שמא ייחשף הנושא בפני הקולגות ואפילו ההתמודדות היומיומית עם העובדה שהסביבה יודעת. עם זאת, חשוב שכל עובד ועובדת ידעו, שלהגנתם עומד החוק למניעת הטרדה מינית העבודה. מה הוא אומר וכיצד יש לפעול כאשר מוטרדים מינית בשורות הבאות.
מהו החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה?
בספטמבר 1998 נכנס לתוקפו החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה. חקיקת החוק הושפעה ממאבק ארוך שנים לשחרור מעמד האישה, ונועד לטפל בתופעת ההטרדה המינית שנפוצה במיוחד נגד נשים בכל העולם ובארץ בפרט, במיוחד במקומות העבודה.
החוק מגדיר באופן נרחב את התופעה, קובע ענישה ואף מטיל חובה לנקיטה של אמצעים למניעה ולטיפול על ידי המעסיקים במקומות העבודה. למרות נסיבות חקיקתו, החוק נוקט בלשון 'אדם', ולא מציין את מינו של המטריד או המוטרד, שיכולים להיות גבר או אישה.
מהי מטרת החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה?
החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה נועד להגן על כבוד האדם, חירותו ופרטיותו על ידי איסור הטרדה מינית, ולקדם את השוויון שבין המינים.
מהי הטרדה מינית?
הטרדה מינית היא מעשה משפיל שמבזה את האדם ואנושיותו בשל ההתייחסות אליו כאובייקט מיני שנועד לשמש או להועיל למטריד. הטרדה מינית מפלה את האדם המוטרד לרעה ביחס לאנשים אחרים, פולשת לפרטיותו ופוגעת בזכותו להגדרה עצמית.
הטרדה מינית יכולה להיות מכוונת, מקרית או לכאורה. באופן מילולי היא עשויה ללבוש צורות רבות ולהתבטא בדיבור, בצורות חיזור, ברמיזות, בקשות או בהצעות שנושאות אופי מיני. כמו כן, היא עשויה להתבטא בהבטחות על רקע מיני, לחץ, איום פיזי או נפשי ועוד.
באופן בלתי מילולי הטרדה מינית עשויה להתבטא בנעיצת מבטים באיברי גוף אינטימיים ופרטיים, קריצה, מחוות גוף, תנועות בידיים ועוד.
בפן הפיזי הטרדה מינית עשויה לשאת אופי של מגעים מקריים לכאורה או אופי של מגע מסוג עיסוי או ליטוף, שאף על פי שאמור להיות נעים, הוא עשוי להטריד, ואף להגיע לכדי מעשה מגונה או אונס. כמו כן, כל כפייה של מגע מיני גופני בניגוד לרצון האדם הנה בגדר הטרדה מינית.
אף על פי שהטרדה מינית לובשת צורות רבות שמובילות לדרגות פגיעה שונות, במרבית המקרים, להטרדה מינית חמורה קודמות הטרדות קלות יותר.
אילו מעשים מגדיר חוק הטרדה מינית בעבודה כהטרדה מינית?
- סחיטה באיומים – כאשר עובד/ ת נדרשים לבצע מעשה בעלי אופי מיני.
- מעשים מגונים – עבירה פלילית שמוגדרת בחוק העונשין הפלילי מזה עשרות שנים.
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני – כאשר האדם הבהיר כי אינו מעוניין בהצעות שהוצעו לו, ואף אם לא הראה כי הוא אינו מעוניין, אם הוצעו לו תוך כדי ניצול יחסי מרות, תלות, חינוך או טיפול.
- התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניותו של אדם ומופנות אליו – כאשר האדם הבהיר כי אינו מעוניין בהצעות שהוצעו לו, ואף אם לא הראה כי הוא אינו מעוניין, אם הוצעו לו תוך כדי ניצול יחסי מרות, תלות, חינוך או טיפול.
- התייחסות מבזה או משפילה שמופנית כלפי אדם באשר למינו, מיניותו או נטייתו המינית.
- פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם תוך התמקדות במיניותו ללא הסכמתו ובנסיבות שעלולות לבזות או להשפיל אותו.
כיצד יש לפעול כאשר מרגישים מוטרדים במקום העבודה?
הטרדה מינית בעבודה היא בין הנושאים הרגישים ביותר. כאמור לעיל, המורכבות של הנושא, הבושה, המבוכה, החששות ולעיתים אף חוסר מודעות לחוק הטרדה מינית בעבודה או רגישות מהסביבה, עלולים להקשות על ההתמודדות עם ההטרדה ואף למנוע מהאדם המוטרד להתנגד לה או לפעול בכדי לבלום אותה.
עורך דין הטרדה מינית שמתמחה בהטרדות במקום העבודה יכול לסייע הן בהכוונה והדרכה באשר לאופן הפעולה וההתנהלות במקרים של הטרדה מינית והן בהגנה על האדם שהוטרד מפני הכפשת שמו או פגיעה במקור פרנסתו ומעמדו.
מה שחשוב לדעת הוא, שהחוק בישראל רואה בחומרה כל סוג של הטרדה מינית, ושאף אדם לא צריך להתמודד עם זה לבד.
למיצוי הזכויות שלך ולמידע נוסף על החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה חייגו 03-5663073