בחוק הטרדה מינית, החוק מבחין בין 2 סוגים שונים של תביעות:
תביעה אחת הינה ללא הוכחת נזק, כאשר למעשה המחוקק מאפשר לתובע או לתובעת בגין הטרדה מינית, להגיש תביעה בגין פיצוי עד 120 אלף ש"ח; זאת בגין אירוע בפרט הטרדה מינית. במסלול זה, התובע או התובעת לא יצטרכו להוכיח שנגרם להם נזק, דוגמת נזק נפשי או ממוני.
במסלול זה, די להוכיח שההטרדה המינית התרחשה, ובהתאם לחומרה של הדברים, יכול בית הדין לעבודה למקם את האירועים למתחם של מ-0 ועד ל-120 אלף ש"ח בגין מעשה מגונה חמור, ואף מעשים של אינוס.
תביעה אחרת נוספת בחוק למניעת הטרדה מינית, מאפשרת להגיש תביעה בגין הטרדות מיניות או הטרדה מינית בודדת, שכבר בגוף התביעה נטען שהאירוע גרם נזק ממשי.
אילו נזקים יכולים להיגרם במסגרת הטרדה מינית במקום העבודה?
כפי שנאמר לעיל, מדובר או בנזק ממוני או בנזק בנפשי.
עם זאת, נזקים אלו מוכרחים להיתמך בחוות דעת ובראיות אחרות המוכיחות מעבר לכל צל של ספק את קיומו של הנזק.
דוגמה טובה לכך היא כאשר תובעת מגישה תביעה בגין הטרדה מינית במקום העבודה, וטועת לנזק נפשי שנגרם לה כתוצאה מההטרדה המינית שהיא חוותה במקום עבודתה.
בטענה זו יכולה לתמוך חוות דעת פסיכיאטרית שבעצם ממליצה או מעריכה את אחוזי הנכות שנגרמו לתובעת כתוצאה מהאירוע של ההטרדה המינית שנפלה קורבן במקום העבודה.
בנסיבות אלו, התביעה מקבלת פנים נזיקיים; ולאחר שהוכרעה המחלוקת העבודתית, ולאחר שנקבע שאכן התרחשה הטרדה מינית בהתאם לטענות שהתבררו בכתב התביעה, יעבור בית המשפט לשלב הנזק.
במעמד זה, נבחן את חוות הדעת של הנזק שהתרחש הן כלפי העבר והם עם הפנים לעתיד.
אופי התביעה הנזיקית בגין הטרדה מינית במקום העבודה
בתביעה נזיקית ישנם נזקים כלליים ונזקים מיוחדים.
הנזקים המיוחדים הם בעצם אלו שנקבעו כנזק עתידי שאותו התובעת מבקשת לבטא. הדבר בא לידי ביטוי באחוזי הנכות שנגרמו לתובעת כתוצאה מן ההטרדה המינית, ובהתאם לחוות דעת פסיכיאטרית שהוגשה במסגרת התביעה.
יצוין, שבעת שמגישים תביעה, לפי החוק למניעת הטרדה מינית, עלינו כבר בשלה הגשת התביעה, להכריע האם מדובר בתביעה שהיא בגין פיצוי ללא הוכחת נזק או שמא מדובר בתביעת הטרדה מינית במקום העבודה המבקשת לתבוע פיצויים במסלול נזיקי, כלומר פיצוי שבו נטען שנגרם נזק ממשי.
קרי, כבר בכתב התביעה צריך להחליט באיזה מסלול הולכים:
- תביעה לפי החוק למניעת הטרדה מינית סעיף 6 ב' שקובע שבית הדין לעבודה יכול לפסוק על כל אירוע הטרדה מינית פיצוי של עד 120 אלף ש"ח
- תביעה לפי החוק למניעת הטרדה מינית סעיף 6 א' שם החוק קובע שיחולו על התביעה הוראות של פקודת הנזיקין, קרי מדובר בתביעה שהנזק שנגרם בגינה ייבחן בהתאם.
גיבוש חוות דעת מומחים
לצורך הוכחת נזק כתוצאה מהטרדה מינית במקום העבודה, עלינו לגבש שורה של ראיות קבילות משפטית, זאת לרבות חוות דעת של מומחים.
יכול הדבר להתבטא בחוות דעת של רופא תעסוקתי המתייחסת לשיעור הנזק שנגרם לתובעת במסגרת השתכרותה, גם בעבר וגם בעתיד.
כך בסופו של יום, כאשר מגישים תביעה לפי החוק למניעת הטרדה מינית, עלינו לשאול את השאלה המתבקשת מכול, והיא אם התביעה היא תביעה לפיצוי בגין הטרדה מינית ללא הוכחת נזק, או שמא הולכים על תביעה נזיקית הנתמכת בחוות דעת המחזקות את טענותינו.
האם אפשר לתבוע גם וגם?
מפסיקה של בית הדין הארצי לעבודה נקבע – אי אפשר לתבוע גם תביעת הטרדה מינית עם פיצוי ללא הוכחת נזק, וגם תביעת הטרדה מינית שהיא נזיקית.
בית הדין לעבודה קבע שלא ניתן לאחוז את השור ב-2 קרניו, ועל התובע להחליט כבר בפתח הדברים, בשלב הגשת התביעה בפני בית המשפט, מהו המסלול הנכון לצעוד בו.
ולשם ייעוץ זה, פנו אלינו עוד היום לייעוץ עם עורך דין הטרדה מינית שיבחן יחד אתכם את התיק ואת האסטרטגיה המשפטית הנכונה.
צוות אתר הטרדה