החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה נכנס לתוקפו בשנת 1998. מאז ועד היום הוא היווה, ועדיין מהווה, נדבך מהותי בצמצום אי השוויון בין המינים, שהוביל לכך שנשים רבות חוו הטרדה מינית במקום העבודה ונאלצו לשתוק או להסתיר זאת בגלל החשש מפני איבוד מקור הפרנסה שלהן, מעמדן, המוניטין שלהן ואף החשש מפני התנכלות.
כיצד החוק מגדיר הטרדה מינית?
החוק מגדיר באופן נרחב מהי הטרדה מינית. תמצית ההגדרה קובעת כי התנהגות בעלת אופי מיני שמופנית כלפי אדם ויש בה כדי לפגוע בו נחשבת להגדרה מינית.
בחוק מוגדרות 5 צורות התנהגות שנכללות תחת ההגדרה
- סחיטה באיומים לצורך ביצוע מעשה בעל אופי מיני.
- מעשה מגונה.
- התייחסויות חוזרות ונשנות שמופנות כלפי אדם ומתמקדות במיניות שלו, כאשר האדם שאליו מופנות ההתייחסויות הביע חוסר עניין (ואף כאשר לא הביע התנגדות).
- הצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני שמופנות כלפי אדם, כאשר האדם שאליו מופנות ההצעות הביע חוסר עניין (ואף כאשר לא הביע התנגדות).
- התייחסות מבזה או משפילה שמופנית כלפי אדם ונוגעת למיניותו, מינו ונטייתו המינית, גם כאשר מדובר בתקרית בודדת.
לפיכך, בדיחה גסה, שיתוף תמונה פורנוגרפית, אמירה בעלת אופי מיני (גם אם היא דו- משמעותית), לחץ לבילוי משותף, מגע פיזי עם אופי מיני כמו ליטוף, חיבוק או חיכוך ושאלה על הרגלים מיניים יכולות להיחשב כהטרדה מינית.
מניעת הטרדה מינית במקום העבודה
הטרדה מינית היא בעיה במקומות עבודה רבים. בחלק זה, נדון בצעדים שניתן לנקוט בעבור מניעת הטרדה מינית במקום העבודה.
- השלב הראשון הוא יצירת קווים מנחים מהי הטרדה מינית ומהי מרכיביה. זה צריך להיעשות על ידי מומחה בעל ידע בנושא ויכול לוודא שההנחיות הוגנות וברורות.
- השלב השני הוא ללמד את כל העובדים על ההנחיות הללו כדי שהם ידעו מה הם.
- השלב השלישי הוא לוודא שיש השלכות לכל מי שמפר את הכללים הללו, לא משנה כמה גדולה או קטנה העבירה עשויה להיראות במבט ראשון.
מניעת הטרדה מינית בעבודה – חובת המעסיק
הטרדה מינית היא נושא חמור שעלול להוביל להשלכות משפטיות על החברה. מעסיקים צריכים לנקוט בצעדים עבור מניעת הטרדה מינית במקום העבודה וללמד את עובדיהם לגבי מהי הטרדה מינית.
חובתו של המעביד היא לספק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה ונטולת הטרדות. אם המעסיק לא יעמוד בהתחייבויותיו, ניתן להטיל עליו אחריות בגין הטרדה מינית.
הטרדה במקום העבודה אינה עניין חדש. זה קיים כל עוד אנשים עובדים בעבודתם. ההבדל היחיד עכשיו הוא שאנחנו יותר מודעים לזה ויש יותר חוקים למניעת הטרדה מינית במקום העבודה מבעבר.
החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה, כשמו כן הוא, נועד למנוע את התופעה.
בכדי להבטיח זאת, הוא מטיל על המעסיק את החובה לנקוט באמצעי מניעה, ומפרט אותם כדלקמן:
- המעסיק מחויב לקבוע דרך יעילה בה ניתן להגיש תלונות על הטרדה מינית.
- המעסיק מחויב לטפל בתלונות ביעילות, בין היתר על ידי בירור שייעשה עם כל המעורבים, לרבות עדים שנכחו בעת המקרה.
- המעסיק מחויב לתקן עוולות ופגיעות שנגרמו.
- המעסיק מחויב להגן על האדם שמתלונן ולוודא שאין בינו לבין האדם שנגדו הוגשה התלונה אינטראקציה במהלך הבירור עד לקבלת המסקנות ונקיטת האמצעים המשמעתיים.
חובות המעסיק שיש לו יותר מ- 25 עובדים
- המעסיק מחויב למנות אחראית ממין נקבה לצורך טיפול בתלונות הטרדה מינית.
- על המעסיק לאפשר דרכי גישה נוחות לממונה על הטרדה מינית ולהציגן לכלל העובדים בארגון.
- המעסיק מחויב לנסח ולפרסם תקנון, בו יובהרו דרכי ההתנהגות המקובלים במקום העבודה ובכל סביבת עבודה מחוץ לו. את התקנון הוא נדרש להציג במקום נגיש וגלוי לכלל העובדים בארגון.
- תלונה שמוגשת בגין הטרדה מינית צריכה לעבור בירור, לאחריו יוגשו למעסיק מסקנות שעל פיהן יינקטו הליכים משמעתיים על פי מה שקבוע בתקנון.
כיצד יש לפעול אם קיימת הטרדה מינית במקום העבודה?
כאמור לעיל, הטרדה מינית במקום העבודה עלולה לעורר בקרב האדם שהופנו אליו המעשים או ההתייחסויות חששות רבים. לא אחת אדם שנפגע חושש שהמקרה יטויח או יטופל באופן לא מספק וראוי, מה שמביא אותו לייעוץ עם עורך דין שמתמחה בהטרדות מיניות במקום העבודה.
עורך דין הטרדה מינית יכול לסייע בניסוח מכתב התלונה ולהדריך את האדם שנפגע כיצד לפעול על מנת שהמקרה יטופל בצורה מקצועית, יעילה ומהירה, וכדי שמעמדו, שכרו ותפקידו לא ייפגעו.
הטרדה מינית במקום העבודה מלווה בפגיעה רגשית, ועל מנת שהאדם שנפגע יוכל להמשיך לתפקד באופן יעיל ומקצועי, כדאי שיהיה איש מקצוע שמלווה אותו ומדריך אותו כיצד לפעול ולהגיב לאורך כל תהליך הבירור ולאחריו.